Femei în lumea lor - Literatura și Premiul Nobel

     

     Anul trecut, pe când cea de-a 13-a femeie a luat Premiul Nobel pentru Literatură, redactorul unei reviste pentru femei (aici) mi-a cerut să scriu un articol rapid despre femeile care au intrat în posesia acestui premiu. Nu știam foarte multe despre ele, nu le citisem cărțile, însă căutând material pe diverse pagini de reviste internaționale am găsit minimul de date care m-au ajutat să-mi redactez articolul. Citisem puțin de Toni Morrison și puțin din scrierile Hertei Muller, Alice Munro și ale lui Singrid Undset, dar asta nu m-a oprit să caut informații și despre celelalte. Cine știe, poate cineva va îndrăzni să citească și altceva, mai ales dacă puținul din această prezentare, sau trecere în revistă, cum am numit-o eu, va fi observat. 
     De cele mai multe ori au renunțat la propria viață, dezlipindu-se de toate mizeriile și suferința aduse de aceasta, printre ororile unui regim sau penibilitatea unor conflicte sociale, unele mame, altele mult prea singure, câteva dintre ele iubite, altele nu, au existat și încă există femei ce-și doresc o lume doar a lor – literatura. Interacțiunea dintre viață și cărți le-a adus Premiul Nobel pentru Literatură următoarelor doamne: 


1. Salma Lagerlof. 1909 

     Spiritul didactic și dragostea pentru legenda și tradiție se răsfrânge și asupra creațiilor sale literare. Romanele de factură epopeică, inspirate din poveștile vechi scandinave, sunt pline de fantezie, exprimând totodată un inefabil lirism. Dinamica fanteziei sale creatoare se regăsește cu prisosință și în cele câteva cărți dedicate copiilor. Printre operele scriitoarei de origine suedeză găsim: Lanțuri nevăzute, Legende despre Cristos, Charlotte Lowenskold

2. Grazia Deledda. 1926 

     Cu un număr de peste 50 de cărți publicate, dintre care majoritatea fiind romane, Grazia este si rămâne una dintre cele mai apreciate scriitoare din literatura italiana si nu numai. Viața peninsulei este zugrăvita întocmai cu dorințele ți pornirile pur umane. Întâlnim aici tipuri si tipologii de personaje din diferite medii sociale, la un loc cu multitudinea de probleme cu care acestea se confruntă mereu. Trăirile și acțiunile mediului descris sunt întâlnite în romane precum: După divorț, Clarobscur, Amoruri moderne, Fetița furată și Sigiliul dragostei. Având în vedere dimensiunea operei sale, lista rămâne deschisă. 

3. Sigrid Undset. 1928 

     Viața a învățat-o să scrie bine. Asta putem spune cu certitudine atunci când aruncam o privire cat se poate de mica asupra operei scriitoarei de origine norvegiana. Tatăl i-a murit pe când Sigrid avea doar unsprezece ani. Fascinația pentru studiul mitologiei a moștenit-o de la părintele său preaiubit. Soțul o părăsește și rămâne să crească cinci copii. Scrisul era un efort uriaș pentru ea, dar viața nu a făcut-o o clipă să ezite a scrie. Trilogia Kristin, fiica lui Lavras e o capodoperă. Personajele sale centrale sunt mereu fete sau femei înfruntând adevăratele chinuri ale vieții. A mai scris: Soția credincioasa, Un boschet în flăcări, Madame Dorthea

4. Pearl S. Buck. 1938 

   
    Inspirația ei erau cultura și tradițiile chineze printre care a crescut, punând și un considerabil accent pe viața și lumea mediului rural. Pearl îi rămâne mereu recunoscătoare mamei sale pentru grija purtată, datorând-i acesteia toata munca sa. Realitățile crude din acea perioada sunt redate cu detaliu in Ogorul si Casa de lut

5. Gabriela Mistal. 1945 

     Gabriela a fost și rămâne o cunoscută și apreciata poetă atât în țara sa, Chile, cât și peste hotare. Unele dintre volumele sale de poezii apar cu titluri precum: Sonetele morții, Dezolare, Duioșie, Așchie, Crama

6. Nelly Sachs. 1966 

     Ce poate fi mai dureros pentru o femeie evreică decât să se nască într-o Germania nazistă ce-i va extermina pe toți membrii familiei sale? Singurul lucru salvator a fost dragostea sa pentru literatură, dar și prietenia Salmei Logerdof, sub protecția căreia a continuat să trăiască și să scrie într-o țară precum e Suedia. Situațiile și momentele prin care treceau evreii în acea perioadă i-au influențat scrierile. Întunecare in stele, Fuga si transformare, În căutarea celor vii, sunt doar câteva dintre ele. 

7. Nadine Gardiner. 1991 

     Scriitoare africană de origine evreică. Printre operele sale foarte cunoscute sunt: O lume de străini, Povestea fiului meu, Nimeni alături de mine, Arma din casa și Prețul vieții. 

8. Toni Morrison. 1993 


     Provenită dintr-o familie de sclavi, de culoare, este una dintre cele mai cunoscute și admirate scriitoare americane. Foarte apreciată pentru forța și vlaga transmisă prin intermediul creațiilor sale, zugrăvind o lume cu adevărat murdară, o lume în care cu greu poți fi acceptat și iubit doar pentru ceea ce e in sufletul tău, doar pentru adevărata ta valoare, indiferent de unde-ți sunt rădăcinile. Este câștigătoarea unor numeroase distincții literare. Toate nedreptățile și toate asupririle provocate celor ca ea le putem afla din Sula, Cântecul lui Solomon sau Cei mai albaștri ochi. Acesta din urmă ne relatează povestea convingerii unei fetite de culoare că prin dobândirea unei perechi de ochi albaștri va putea fi fericită, așa cum sunt și celelalte fetite. Cel mai apreciat roman al sau a rămas Mult iubită, după care s-a făcut și o ecranizare, având-o printre protagoniști pe celebra Oprah Winfrey. 



9. Wislawa Szymborska. 1996 

     Scriitoare de origine poloneză, poetă, eseistă, traducătoare, a fost descrisă drept un Mozart al poeziei. Adesea întâlnim în creațiile sale ambiguitate, o ușoara ironie si paradox, exprimând diferite obsesii. Multe dintre versuri relatează fapte de cruzime și război. Bineînțeles, poezia sa este profund influențată de experiența proprie. Dragoste la prima vedere, este unul dintre cele mai iubite poeme ale sale. 

10. Elfriede Jelinek. 2004 

     O foarte bună observatoare a mediului social este si austriaca Elfriede. Numit adesea un roman feminist cu tentă marxista, Amantele este unul dintre scrierile sale de acest gen. Este și o foarte bună dramaturgă, îmbinând stilul agresiv și non-conformist cu cel elegant și sobru. Lăcomie, Copiii morților, Pianista, Exclușii sunt doar câteva titluri din marile sale creații. 

11. Doris Lessing. 2007 

     O gama larga de texte găsim și în opera lui Doris, o iraniana provenită dintr-o familie engleză. Autoare de romane, povestiri, teatru și poezie: O coborâre in infern, Memoriile unei supraviețuitoare, Carnetul auriu, Mitra. 

12. Herta Muller. 2009 

     Scriitoarea germană de origine romană s-a născut și s-a format sub auspiciile regimului comunist din tara noastră. Din cauza refuzului unei colaborări cu Securitatea este concediată și urmărită la fiecare pas. Viața de aici o determină să plece și să se stabilească în Germania, în anul 1987. Este foarte iubită de poporul german, iar scrierile sale, majoritatea cu teme inspirate din lumea în care a trăit, sunt extrem de apreciate. Laureata unor numeroase premii literare, Herta Muller aduce mereu și mereu în discuție absurditățile unui regim totalitar laolaltă cu forța lui distrugătoare. Dintre traducerile în limba romană enumerăm: Leagănul respirației, Animalul inimii, În coc locuiește o damă, Călătorie într-un picior, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul și Ținuturile joase. 

13. Alice Munro. 2013 

     Scrierile sale sunt inspirate de locurile copilăriei, și anume Hauron, Ontario. Aici avem de-a face cu un narator omniscient dătător de sens. Personajul feminin este foarte puternic conturat în majoritatea povestirilor. Lumea este creată pe principiul dragostei și a muncii. Cu toate acestea nu e decât un pas de la a atinge cel mai înalt pisc, la o iminenta prăbușire. Un motiv adoptat este si cel al tinerei fete și al luptei ei cu neplăcerile vieții. Scrierile de mai târziu aduc în discuție femeia, ce-i drept privită cu o cât se poate de fină ironie. Întâlnim aici o femeie singură, într-o lume predispusă mereu trecerii ireparabile a timpului. Profunzimea scrierilor sale i-a determinat pe mulți dintre critici să le atribuie stilului romanesc. Sensibilitatea sufletului uman interacționează adeseori cu o lume violentă și rece, o lume descrisă cu minuțiozitate în cele zece povestiri, cu teme si personaje diferite, deja foarte cunoscut si la noi - Prea multa fericire. Anul acesta a apărut o traducere românească și al volumului Dragă viață, volum care se bucură deja de aprecierile cititorilor săi.


     Nu știu dacă vă poate convinge această mică prezentare să căutați și să citiți minunatele opere ale celor treisprezece femei laureate ale faimosului premiu Nobel, dar mie mi-au dat, cu sigurnță, o idee despre ceea ce aș vrea să citesc pe viitor, despre ceea ce, fără doar și poate, voi citi.

Comments