Blindness


     Într-o lume în care toți sunt orbi, cum ar fi să fii singurul care vede? 
     Tocmai am primit Eseu despre orbire, romanul lui Saramago. Am văzut filmul înainte, dar asta nu mă va împiedica câtuși de puțin să citesc cartea. Ecranizarea a apărut în 2008, romanul în 1995. Doar zilele acestea am reușit să văd filmul și mi-a plăcut foarte mult. Toate emoțiile transmise mi-au rămas încă vii în memorie, „o mare de lapte” care are să se transforme în lumină. Nu cred că mă apropiam de Saramago dacă nu ar fi trebuit să-l studiez la facultate, dar sunt foarte fericită că am reușit să dau (destul de repede) de operele acestui minunat scriitor lusitan. Cred că va urma o frumoasă perioadă pe care am să i-o dedic lui Saramago. Chiar dacă sunt doar la începutul lecturii, mi-am dat seama că filmul respectă în mare măsură istoria cărții. Recomand, așadar, acest film. Despre carte voi scrie mai multe imediat ce voi răsfoi și ultima pagină, însă de pe acum o recomand!
      Blindness, tradus în română - Alb orbitor, un film de Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale, prezintă povestea unei „epidemii”  de orbire și a unei femei, singura văzătoare, care încearcă să-i ajute pe cei „bolnavi”, printre care se află și soțul ei, medic oftalmolog. O lume a orbilor, așa cum este a noastră zi de zi. O poveste despre tragicul modernității și despre lucrurile simple pe care le complicăm fără rost, sperând că astfel vom fi fericiți.

sursa




Comments

  1. Am citit-o și eu recent și am scris despre ea. Mi s-a părut tulburătoare, una dintre cele mai bune cărți citite (în ultimul timp?). La film încă nu m-am uitat, deși îmi propusesem să-l văd imediat după ce am terminat și cartea. Dar o să găsesc eu un moment potrivit și pentru el...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Din păcate am văzut filmul înainte, dar asta nu mă va opri să savurez cu mare plăcere cartea. Am mai citit câteva recenzii și într-adevăr e unul dintre romanele care trebuie citite. Sper să ajung să citesc cât mai repede și „Memorialul mănăstirii”, „Evanghelia după Isus Cristos” și „Peștera”. Pentru moment încă încerc să mă împrietenesc cu stilul autorului. :)

      Delete
  2. O carte foarte buna. Si filmul a fost bun, dar un pic diferit fata de cum imi imaginam eu.

    ReplyDelete

Post a Comment